Loonheffingskorting is een korting op de loonheffing die je betaalt over je salaris in Nederland. Het is eigenlijk een vooruitbetaling op de inkomstenbelasting die je uiteindelijk moet betalen. Hierdoor hoef je minder belasting af te dragen op je loonstrookje en houd je netto meer geld over.
Loonheffingskorting bestaat uit twee delen:
- Arbeidskorting: Dit is een korting die iedereen krijgt die werkt of een uitkering ontvangt en boven de 18 jaar is. De hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting.
- Algemene heffingskorting: Dit is een vast bedrag dat iedereen in Nederland krijgt, ongeacht of je werkt of niet.
Hoe werkt het?
Je werkgever of uitkeringsinstantie past de loonheffingskorting toe op je bruto loon (het loon voordat er belasting is afgedragen). Op je loonstrookje zie je vervolgens het nettoloon (het loon dat je ontvangt na aftrek van loonheffingen en eventuele premies).
Waarom is het belangrijk?
Loonheffingskorting zorgt ervoor dat je niet te veel belasting betaalt gedurende het jaar. Aan het einde van het jaar kan het zijn dat je toch nog belasting moet bijbetalen, of dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Dit hangt af van je totale inkomen en of je recht hebt op andere aftrekposten.