Collectief Landbouwbedrijf in de Sovjet-Unie
Collectief Landbouwbedrijf in de Sovjet-Unie
In de Sovjet-Unie werden collectieve landbouwbedrijven opgericht als onderdeel van het socialistische economische systeem. De collectieve landbouwbedrijven waren bedoeld om de landbouwproductie te vergroten en het eigendom van het land te collectiviseren.
De collectieve landbouwbedrijven werden opgezet door de overheid en bestonden uit groepen boeren die samenwerkten en hun land en middelen deelden. De boeren werkten gezamenlijk op de collectieve boerderijen en de opbrengsten werden verdeeld onder de leden van het collectief.
Hoewel de collectieve landbouwbedrijven bedoeld waren om de landbouwproductie te verbeteren, hadden ze vaak te maken met inefficiƫntie en tekorten. Het gebrek aan individuele motivatie en het falen van centrale planning zorgden voor problemen binnen de collectieven.
Uiteindelijk leidde de collectivisatie van de landbouw tot massale hongersnood en economische problemen in de Sovjet-Unie. Ondanks de goede bedoelingen van de collectieve landbouwbedrijven, bleek het systeem niet effectief te zijn en werd het uiteindelijk afgeschaft na de val van de Sovjet-Unie.